Valt er echt niet meer te fietsen op jouw doorgewinterde tweewieler? Dat betekent niet dat er niks meer mee gedaan kan worden. Er worden jaarlijks een miljoen fietsen op de afvalberg gegooid! Dit betekent dat het meegaat met het restafval, rechtstreeks de oven in. Best wel zonde toch? Roetz en ReCycle laten je zien dat het anders kan. Zij maken van oude barrels weer gloednieuwe fietsen!

Restauratie van oude fietsen

De twee Amsterdamse ondernemingen ReCycle en Roetz hebben hetzelfde doel: oude fietsen weer een nieuw leven geven. Waar anderen er afval in zien, zien zij bruikbare grondstoffen. Uiteraard repareren deze fietsenmakers je fiets als er iets kleins kapot is. Maar dat is lang niet alles. Fietsen die total loss verklaard zijn, worden hier verwerkt tot gloednieuwe design fietsen! Het is namelijk vaak het geval dat de fietsonderdelen niet meer compleet zijn of simpelweg gebroken, maar de waarde van het materiaal zelf is nog goed. Oude fietsen worden gerestaureerd, waardoor er weer prima op te fietsen is. Zo worden er veel nieuwe grondstoffen bespaart gebleven. Dit kost minder CO2 uitstoot en is dus duurzamer.

Creatieve meubels

Is de fiets nou echt niet meer vatbaar voor restauratie? Dan laat het ReCycle-team zijn creativiteit de vrije loop. Oude fietsen kunnen bijvoorbeeld perfect fungeren als materiaal voor lampen, die vaak van metaal gemaakt worden. Of de grondstoffen worden natuurlijk gewoon tot fietsaccessoires verwerkt.

Sociale werkplaats

De monteurs die te werk zijn bij ReCycle en bij Roetz zijn mensen die moeite hebben om op de arbeidsmarkt te komen, waaronder mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij vinden hun weg terug naar werk bij deze fietsenwinkels en worden daarbij begeleid door technici met een passie voor recycling. Door deze samenstelling van verschillende personen wordt er op verschillende details gelet tijdens het designproces van de fietsen. Iedere werknemer bekijkt de fiets vanuit haar of zijn visie. Bovendien blijven er verschillende materialen over uit het ontleden van oude fietsen. Dit alles samen is het geheim van een uniek design!

Heb jij nog een fiets die staat weg te roesten? Lever hem in bij Roetz of ReCycle.

Foto credits: ReCycle

Comment